Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2018

De kracht van mensen die ons recht aankijken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Wat is de betekenis van een blik die de jouwe kruist? Over een schilderij getiteld Zigeunervrouw en de kracht van mensen die ons recht aankijken.


Tiganca, Cecilia Cutescu-Storck, Muzuel de Arta Cluj, Cluj-Napoca, Roemenië

Een winterdag in de wijk Manastur in Cluj-Napoca, Roemenië. Achter een auto hurkt een zigeunermeisje. Ze gaat staan, trekt haar broek omhoog en kijkt me recht aan voordat ze met een boze blik wegloopt. Haar spijkerbroek is vaal en te groot, en ze heeft zwarte vlekken op haar gezicht. Het meisje is een van de vele Roma-zigeuners die bedelend zwerven in de straten van Cluj, vaak verrassend mondig, met echte baby’s of namaak-exemplaren op hun arm. Hun werkloosheid, laaggeletterdheid en zwangerschappen maken dat de Roemeense burgers hen vaak negeren en uitschelden voor vies en nutteloos.

Als ik even later door de tentoonstelling Beelden van zigeuners slenter, in het enige kunstmuseum van Cluj dat door de staat ondersteund wordt, krijg ik het zigeunermeisje dat ik net op straat zag maar niet uit mijn hoofd. De hoofdpersoon van Cecilia Cut¸escu-Storcks schilderij Zigeunervrouw kijkt me recht aan, net als het meisje deed. Het doet daarmee ook denken aan de zelfportretten van Frida Kahlo en Zanele Muholi en Steve McCurry’s iconische foto van het Afghaanse vluchtelingenmeisje. Wat betekent de directe blik van deze zigeunervrouw, en waarom is dit soort portretten zo fascinerend en tijdloos, vooral als het onderwerp een mysterieuze ‘ander’ is? 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.