Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
22-01-2018

Reactie Ignaas Devisch op column Stine Jensen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ignaas Devisch

Stine Jensen is humeurig van het feit dat ze humeurig is van de titel van mijn laatste boek. Bon, dat mag, maar wat moet ik daarmee, zo vroeg ik mij af. Als daarna een aantal verwijten opduikt terwijl tegelijk blijkt dat ze mijn boek niet heeft gelezen, dan raak ik op mijn beurt geïrriteerd. Jensen ergert zich eraan dat ik in rust en redelijkheid en met nuance uitleg waarom empathie een keerzijde heeft – vandaar mijn titel trouwens: Het empathisch teveel. Ze suggereert dat die titel een verkooptruc is en mijn boek een filosofisch intellectueel spelletje. Dat zijn wat mij betreft zware verwijten, die ik graag ondersteund zie met inhoudelijke argumenten. Zo niet, dan blijven ze leeg, hol. En ja, die argumenten moeten het liefst redelijk zijn, want alleen dan is het mogelijk ze met elkaar uit te wisselen. 

Mogen we verwachten dat gediplomeerde filosofen minstens de moeite doen de boeken die ze hekelen ook eerst te lezen en vervolgens inhoudelijke argumenten aandragen, pro of contra? Ik lees graag op welk punt mijn argumentatie geen steek houdt. Ik ben steeds blij met nuances die ik zelf niet heb gezien. Maar met een gevoel kan ik weinig: iemand voelt wat die voelt. Haar reactie doet me een beetje denken aan een mondeling examen. De vraag ging over de dubbele negatie bij Hegel. De studente in kwestie bakte er niets van, maar was zo lucide om op te merken ‘dat zij voelde dat Hegel het zo bedoeld had als zij had uitgelegd’. Mooie retorische truc, maar punten heeft ze er niet mee gehaald. Bij mij alvast niet. Misschien is het tijd voor een gevoelsacademie?

Bovenstaande brief is een reactie op de Column van Stine Jensen: Empatisch teveel.
 

 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.