Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2018

Mogobe Ramose: 'Ubuntu kan de mens uit een westerse slaap wekken'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

Een mens wordt pas echt mens door verbinding met anderen, volgens de Afrikaanse ubuntu-filosofie. Het klassieke werk hierover is eindelijk in het Nederlands verschenen als Ubuntu. Stroom van het bestaan als levensfilosofie, geschreven door de filosoof Mogobe Ramose.

Ik ben omdat wij zijn. Menselijk worden door anderen. Filosofie van de verzoening. Het woord ‘ubuntu’, een belangrijk concept in de Afrikaanse traditie, kent vele benamingen. Politiek leider Nelson Mandela, de man die ubuntu wereldwijde faam bezorgde, verwoordde het als ‘het diepe Afrikaanse besef dat we slechts mens zijn via de humaniteit van andere mensen’. Maar, benadrukte Mandela daarbij, dat betekent niet dat ubuntu een plaatselijk fenomeen is. Integendeel zelfs: het Westen kan er nog flink wat van leren.

Het klassieke werk over ubuntu verscheen onlangs in het Nederlands als Ubuntu. Stroom van het bestaan als levensfilosofie, en vormt een goede aanleiding om die lessen in praktijk te brengen. Het boek is geschreven door de Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose (1950), hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Zuid-Afrika in Pretoria. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Tip: meer weten over Ubuntu? Kom naar ons evenement Thinking Planet op 21 april 2018!

Vanuit ubuntu is het bestaan een continue stroom, waarin alles steeds een balans zoekt. En waarin je pas werkelijk mens wordt door de verbindingen met de mensen om je heen. Dat klinkt wellicht wat vaag, maar juist vanwege de dynamiek ervan laat het begrip zich niet zo gemakkelijk in definities vangen. Een voorbeeld werkt daarom beter. Om terug te komen op Mandela: kijk naar hoe hij zijn gevangenschap onderging.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.