Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
06-12-2017

Zo vind je geluk, zonder het te zoeken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Volgens een typisch westerse opvatting van levenskunst zouden we het leven moeten zien als een reis: bepaal voor jezelf een bestemming en probeer de koers richting die bestemming zo goed mogelijk vast te houden. Oosterse levenskunstenaars houden juist een pleidooi voor loslaten. 

Taoïstische levenskunst is een kunst van het loslaten: het loslaten van een aangebracht keurslijf, van gekunstelde hokjes die niet goed passen. Tegelijk is het zaak om dat loslaten niet te forceren. Immers, wie zich actief op de kunst van het loslaten stort, fixeert zich erop – en houdt dus toch aan zaken vast. Dan werkt het niet. De paradoxale kunst bestaat erin om de overtreffende trede van het loslaten te bereiken: het moment waarop je ook het loslaten zelf hebt losgelaten. Wanneer het als vanzelf gaat.

Wanneer je erin slaagt om ook het loslaten zelf los te laten, bereik je een bestemming waarvan je de koers nooit vooraf had kunnen bepalen. 

Heb je weleens het gevoel gehad dat de zaken als vanzelf gaan? Dat je je op een ongedwongen manier in een situatie beweegt, spontaan weet wat te doen? Op zo’n moment verschijnt het verleden niet als reeks van gemiste kansen en niet-genomen afslagen, en is de toekomst geen plaats van angst en zorgen, of een eindeloze to-do-lijst die nog moet worden afgewerkt. Op zo’n moment ben je één met de situatie en geheel tevreden met jezelf. Je kunt die ervaring niet najagen – dan fixeer je je erop –, maar je kunt wel opheffen wat die ervaring blokkeert. Dat is wat het betekent om je ‘bestemming’ te bereiken: geluk vinden, zonder het te zoeken.

Om geluk te vinden moeten we dus leren het niet na te jagen, volgens de oosterse levenskunst. Meditatie kan helpen om te leren loslaten.

Dit artikel staat ook in onze nieuwe Levenskunst special, een extra dik nummer vol met inspiratie voor het goede en zinvolle leven.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.