Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
05-12-2017

​Geld geven aan een ander maakt gelukkig

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus

In ons decembernummer met als thema 'Goed doen' vragen we ons af: hoe kan je de wereld een beetje beter maken?

Je vindt een briefje van twintig euro in je winterjas. Wat doe je met deze meevaller? Jezelf verwennen met een mooi boek? Of aan een ander geven?
 
Nieuw onderzoek van de Canadese sociaal psycholoog Lara Aknin toont aan dat het spenderen van geld aan een ander gelukkiger maakt dan het besteden van geld aan jezelf. Vorige week nam zij de Ruut Veenhoven Award in ontvangst voor haar onderzoek naar de relatie tussen geluk en geld uitgeven. Filosofie Magazine-redacteur Carolien van Welij was aanwezig en sprak met haar.
 
'Zelf voorspellen mensen niet dat geld weggeven aan een ander ze gelukkiger zal maken – dat vond ik het verrassendste. Onze intuïties kloppen niet,' vertelt Lara Aknin. 'Dat je gelukkig wordt door anderen te helpen, zullen veel mensen herkennen. Maar als je specifiek over geld spreekt, denken mensen gelukkiger te worden als ze het bedrag aan zichzelf besteden: aan rekeningen of een cadeau voor jezelf. Die uitkomst vind ik frustrerend: als we zouden weten wat de emotionele beloningen zijn van geld besteden aan anderen – aan een goed doel, aan een cadeau voor je partner – zouden we het vaker doen. Tegelijkertijd vind ik het mooie ervan dat we dus meestal iets geven in het belang van de ontvanger en niet voor ons eigen welbevinden.
 
Of ons geluksgevoel ook groter wordt als we geld weggeven in de hoop er zelf gelukkiger van te worden? Dat hebben we niet onderzocht. We weten wel dat in het algemeen het effect minder groot is als je uit eigenbelang schenkt: vanwege een belastingvoordeel, om een goede indruk te maken op anderen of om zelf gelukkiger te worden. Altruïstische redenen zorgen voor een groter geluksgevoel. De bedragen hoeven overigens niet groot te zijn: vijf dollar voor een goed doel, of op koffie trakteren laat al een verschil zien. Als jonge ouder ben ik vooral benieuwd hoe we het beste kinderen kunnen laten ervaren dat geven aan anderen rewarding is – op zo'n manier dat geven een gewoonte wordt.'

Meer informatie over ons nummer over 'Goed doen'? Lees meer>>>

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.