Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2017

Metafysica van de opstand

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Thijs Lijster

‘Het goede leven bestaat niet te midden van het foute’, schreef filosoof Theodor Adorno. Thijs Lijster betoogt dat dit citaat ons dwingt na te denken over de vraag hoe activisme mogelijk is. Lastig daarbij is onze laatkapitalistische conditie: iedereen is schuldig, maar niemand verantwoordelijk.
 
Es gibt kein richtiges Leben im falschen, zo luidt een beroemde uitspraak van de Duitse filosoof Theodor W. Adorno. Oftewel: ‘Het goede leven bestaat niet te midden van het foute.’ Het lijkt een weinig toepasselijk citaat om een essay over activisme mee te beginnen, want het geeft op het eerste gezicht weinig hoop dat we ooit goed zouden kunnen doen. Toch leek het me wel degelijk een passend begin, om een aantal redenen die ik hieronder zal noemen. Maar bovendien zal ik in dit essay betogen waarom het citaat van Adorno ons dwingt om over de ‘metafysica van de opstand’ na te denken, over de vraag hoe activisme überhaupt mogelijk is.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.