Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2017

Omwille van de hopelozen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gabriels

Activisten moeten de ideeën van filosoof Herbert Marcuse ter harte nemen, schrijft René Gabriels. Marcuses opvattingen over solidariteit, vervreemding en tolerantie zijn volgens hem actueler dan ooit, en ook zijn ‘grote weigering’ kan tot inspiratie dienen.
 
In 2011 riep het tijdschrift TIME de activist uit tot de persoon van dat jaar. Dat jaar inspireerde de Arabische lente wereldwijd activisten om te rebelleren. Terwijl in Griekenland burgers de straat opgingen om te protesteren tegen de aan hen opgelegde bezuinigingen, uitten in Spanje de Indignados hun woede over de alsmaar grotere kloof tussen arm en rijk en bekritiseerden in New York activisten onder de noemer Occupy Wall Street de sociale en ecologische gevolgen van het neoliberalisme dat alleen een economische en politieke elite ten goede komt. Uit solidariteit met mensen die onderdrukt, uitgebuit of uitgesloten worden, zetten activisten zich in om hun lot te verbeteren. De solidariteit van activisten is vrijwel uitsluitend op de toekomst gericht. Zij strijden voor een betere toekomst van degenen die worden onderdrukt, uitgebuit en uitgesloten.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.