Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2017

Activisme via de rechter

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Laura Burgers

Tamar de Waal en Laura Burgers zoeken het activisme op een verrassende plek: in de rechtszaal. In hoeverre kan het recht een bron vormen van emancipatie en verzet? En wanneer hebben juridische procedures om onrecht aan de kaak te stellen kans van slagen?
 
Geen mens is illegaal!’ roepen demonstranten. System change, not climate change, scanderen klimaatactivisten. Personen die meelopen in protestmarsen zijn uit op systeemverandering, wat meestal neerkomt op een verandering in het rechtssysteem. Niet élke activist beoogt veranderingen in het recht, natuurlijk. Zo zijn er activisten die alleen sociale veranderingen teweeg willen brengen, bijvoorbeeld feministen die bewustzijnverhogende filmpjes maken over sociale fenomenen als mansplaining. Maar vaak is het einddoel van activisten een juridische verankering van bepaalde idealen. De immigratiewetten moeten bijvoorbeeld anders, vinden ze, of: het klimaatbeleid moet worden herijkt.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.