Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2017

‘Weinstein kon zijn gang gaan vanwege onze vastgeroeste ideeën over seks.’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

De Amerikaanse journalist Emily Witt dacht precies te weten wat haar verlangens waren. Totdat ze zich erin ging verdiepen.

Tekst gaat door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

 

Wat kan ik weten?

‘Voordat ik aan dit boek begon, dacht ik dat seksualiteit iets was wat me overkwam, wat buiten mijn invloed lag. Iets magisch dus. Tijdens het schrijven begon ik in te zien dat je door seksuele kennis en ervaring op te doen – en dan heb ik het over studie, dus niet alleen over met hoeveel mensen je geslapen hebt, wat voor verschillende handelingen je verricht hebt, of de verschillende soorten orgasmen die je hebt beleefd – een nieuw licht kunt werpen op je eigen verlangens. Door verschillende relatievormen en seksuele fantasieën te bestuderen, kwam ik erachter dat mijn eigen seksuele verlangens niet aangeboren zijn en voor eens en altijd vaststaan. Ik dacht bijvoorbeeld dat porno kijken niet echt iets voor mij was. Daarom had ik het nooit gedaan. Maar toen ik me erin begon te verdiepen, bleek het me wel iets te doen. Ik was ook niet geïnteresseerd in open of polyamoureuze relaties. Ik accepteerde dat andere mensen dergelijke dingen wilden, ik dacht alleen stiekem wel dat ze naïef of zelfdestructief waren. Door andere voorkeuren en andere relatievormen te onderzoeken ontdekte ik dat het wel heel toevallig was dat mijn verlangens, of wat ik altijd dacht dat mijn verlangens waren, precies overeenkwamen met wat binnen mijn culturele achtergrond geaccepteerd was.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.