Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
16-11-2017

Voorwoord: Levenskunst

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

‘Het leven is een hachelijke zaak, ik heb besloten er de rest van mijn leven over na te denken’, aldus Arthur Schopenhauer. En inderdaad – het leven zit ogenschijnlijk vol met hindernissen, van overdreven perfectionisme tot relatiepijn, van rouw tot carrièrestress, van gebrek aan erkenning tot eenzaamheid. 

Filosofie Magazine heeft door de jaren heen veel over dit hachelijke leven geschreven, stukken die iets van een richting willen geven, soms ook inspiratie of troost. Wij presenteren hier een selectie van die stukken. 

Het mooie aan de uitspraak van Schopenhauer, is dat die op geen enkele manier suggereert dat het leven ooit niet hachelijk zal zijn. Hij zal waarschijnlijk schamper lachen om de zelfhulpliteratuur en -cursussen die u geluk, verlichting en bevrijding beloven in enkele stappen. 

Het leven is niet maakbaar, maar dat wil niet zeggen dat er niks aan te doen valt. Juist het besef dat het leven niet eenvoudig is, en dat pijn en ongeluk er deel van uitmaken, zorgt voor meer verlichting dan een stappenplan naar geluk. Het geeft aan het leven gelaagdheid en existentiële diepte. 

Tegelijkertijd, en dat is de belofte van de levenskunst, valt met pijn en ongeluk beter om te gaan dan velen doen. Door goede zelfzorg, en meer inzicht in je voorkeuren en wensen. Het leven is geen recht vlak, maar een prachtig berglandschap, dat uitnodigt tot leren dalen en stijgen. We hopen dat dit nummer daarbij inspiratie biedt. Het gaat over schuld en bevrijding, over liefde en zelftests, over grootsheid en bovenal leert het hoe u uzelf beter leert kennen. Het is nu te bestellen via onze webshop (met korting voor leden). Geen zin om te wachten? Word lid en lees alle artikelen direct in het dossier.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.