Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
16-11-2017

Discipline hoef je niet alleen te doen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Mirella van Markus vraagt zich af waarom het maar niet lukt om gezonder te gaan leven. Aan filosoof Marli Huijer de vraag: hoe krijg ik meer discipline?

Begin dit jaar nam ik me weer eens voor gezonder te gaan leven. Meer bewegen en minder chocolade, Franse kazen en patatjes met. Inmiddels zijn we drie maanden verder en geen kilo lichter. Ondanks dat ik echt goede redenen heb – op tv lijk ik minstens vijf kilo zwaarder en ik weet dat ik me beter voel als ik meer sport – lukt het me niet ernaar te leven. Het ontbreekt me aan discipline. Dit moet anders. Ik vraag raad aan filosoof Marli Huijer, die het boek Discipline. Overleven in overvloed schreef. 

‘Wat opvalt is dat je de schuld voor jouw gebrek aan discipline geheel bij jezelf legt’, zegt Huijer. ‘Ik denk dat we anders naar discipline moeten kijken en het veel meer buiten onszelf moeten zoeken en moeten uitbesteden aan onze omgeving; aan vrienden of technieken. Dus sporten met vrienden of een app gebruiken. Als je een leuke vriendenclub hebt waarmee je gaat hardlopen en na afloop gezellig wat drinkt, doe je het veel sneller. Vrienden laat je niet zitten, en dat zullen zij ook niet van je pikken. Op die manier leg je grenzen in je omgeving in plaats van dat je het allemaal uit jezelf probeert te halen. Zelfdiscipline is lastig. Vanaf de jaren zestig is discipline van bovenaf afgenomen en moesten kinderen tot vrije autonome zelfstandige wezens worden opgevoed. Tegelijkertijd is er een overvloed aan keuzes, mogelijkheden en consumptiegoederen ontstaan, waardoor we eigenlijk meer zelfdiscipline nodig hebben.

Discipline begint altijd met de vraag: wat is voor mij het goede leven? Wat vind ik echt belangrijk? Welk recept heb ik nodig om dat doel te bereiken? De Franse filosoof Michel Foucault ziet werken aan jezelf als een vorm van discipline, zo maak je het leven tot een kunstwerk. Maar die discipline hoef je niet helemaal uit jezelf te halen. De Duits-Amerikaanse filosoof Hannah Arendt laat zien dat je als mens altijd deel bent van een netwerk van menselijke relaties. Om het leefbaar te houden, stellen mensen grenzen aan elkaar. Die begrenzingen kun je explicieter maken door te bedenken hoe je je netwerk kunt gebruiken om de doelen die je belangrijk vindt te realiseren. Werken aan jezelf wordt dan minder een individualistische bezigheid waarbij je voortdurend naar je innerlijk moet kijken en je schuldig hoeft te voelen. Probeer het in relationele zin op te lossen, dat maakt het leven een stuk luchtiger en lichter.’

Alsof het zo moet zijn word ik prompt door Kika Kinderkanker benaderd om 18 mei mee te lopen met de Marikenloop. Mijn belangrijke doel is gesteld. Ik besluit externe hulptroepen in te schakelen, download een hardloop-app en bel een paar vriendinnen op om ook mee te doen. Maandagavond trainen we voor het eerst. Daarna nog een afzakkertje. Op het goede leven. 

Dit artikel staat ook in onze nieuwe Levenskunst special, een extra dik nummer vol met inspiratie voor het goede en zinvolle leven. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.