Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-11-2017

Gaat techniek ons dan toch niet redden?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

SingularityU The Netherlands, de Nederlandse tak een in Silicon Valley opgerichte denktank, lijkt zijn toon te matigen ten aanzien van de bevrijdende en verlossende werking van technologische vooruitgang, waar zij voorheen onvoorwaardelijk in scheen te geloven.
 
Tijdens de Summit in Haarlem van 27 oktober 2017 stond vooral op de agenda dat wij met onze ‘menselijkheid’ een belangrijke rol spelen bij het ten goede keren van de supersnelle technologische ontwikkelingen.
 
De Nederlandse afdeling was altijd al iets nuchterder dan de Amerikaanse organisatie die in 2008 is opgericht door tech-pioniers Ray Kurzweil en Peter Diamandis. Maar ook hier klonk het geloof in de zegeningen van disruptie, de digitale revolutie en de wereld die zal ontstaan als ‘het computerbrein’ de mensheid zal inhalen qua intelligentie eerder nog bij vlagen juichend evangelisch, zoals blijkt uit dit verslag in Trouw van een jaar geleden:

‘Bitcoin-technologie die financiële markten onherkenbaar zal veranderen; exoskeletten waardoor verlamde mensen weer kunnen lopen; luchtballonnen in de stratosfeer die de hele wereld van gratis internet kunnen voorzien; hamburgers die worden gekweekt alsof het aardappelen zijn. De teneur: je kan het zo gek niet bedenken, of het is op termijn uitvoerbaar door een combinatie van technologische kennis en gedurfd ondernemerschap.’

De Summit ademde – in elk geval vooraf – een heel andere toon. ‘Blockchain doesn’t solve any problem’, zegt expert en spreker Rutger van Zuidam in een video op de event-pagina. Overheersend lijkt het inzicht dat de techniek inderdaad met exponentiële snelheid voort blijft denderen, maar nu is dit ‘een van de grootste uitdagingen waar een generatie ooit voor gestaan heeft.’ Dat klinkt eerder als een levensgrote bedreiging dan als de naderende realisering van een utopie. ‘Technologische disruptie grijpt al in op elk aspect van onze levens, iedere industrie, elke maatschappij – zelfs op wat het betekent om “mens” te zijn’, klonk het in de programma-beschrijving.
 
Diederick Croese, co-founder van SingularityU The Netherlands, wil niet zeggen of de kijk nu inderdaad positiever of negatiever is geworden. ‘Wel weet ik dat onverschilligheid op de loer ligt wanneer waarden ontbreken als uitgangspunten. Techniek biedt mogelijkheden met positieve en negatieve kanten. Het is aan lokale samenlevingen hoe zij deze kracht toelaten en inzetten om levens positief te raken, ook buiten haar stadsmuren. Zelfs een tijdelijke voorsprong kan lang doorwerken. De enige wijze om deze ethiek te ontwikkelen is om te sparren met techniek. Haar drift is niet te stoppen… we zijn verbonden. Zie idealen als mogelijke uitkomsten en blijf leren. Laat ethiek en techniek op elkaar door bouwen. Er is geen absoluut antwoord.’ 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.