Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
26-10-2017

‘Oude liefde roest niet’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Roeland Dobbelaer is de bedenker en eerste hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Nu is hij algemeen directeur van Twin Media, uitgever van Foodlog (een onafhankelijk nieuwsplatform over voeding en gezondheid) en oprichter en hoofdredacteur van De Leesclub van Alles (een website voor alles wat met boeken te maken heeft).  

‘Na mijn studie filosofie ging ik aan de slag als filosofiejournalist, onder andere voor de NRC en Trouw.  Toen ik zag hoe weinig aandacht er was voor filosofie kwam ik op het idee voor een blad over filosofie. Na drie jaar nadenken, overleggen en organiseren kwam dat blad er als Filosofie Magazine, in 1992. Later werd ik uitgever en ben ik het management ingegaan, wat ik nog steeds doe. Ik adviseer vele verschillende verenigingen en uitgevers over hun tijdschriften en over hun missie, hun doelgroep en hun doelen. Door die overgang van journalist naar management las en schreef ik niet meer zoveel filosofie. Toch heb ik ook in die rol nog veel aan filosofie en voel ik me nog steeds filosoof. Met een soort scheermes van Ockham heb ik bijvoorbeeld de juiste vragen leren stellen, die direct tot de kern komen. Niet dat je dit als niet-filosoof niet zou kunnen ontwikkelen, maar bij de studie filosofie leer je wel goed en snel analytisch denken. Ook kan ik me hierdoor snel inlezen, wat handig is als je in een week met veel verschillende bladen om tafel zit, van het tijdschrift van de Fietsersbond tot een blad voor mariniers tot het vakblad voor verpleegkundigen. Filosofie is voor mij in deze rol een trukendoos, waar ik nog steeds veel gebruik van maak. Ik heb nog steeds het idee dat ik als filosoof met de mensen om tafel zit als ik ze adviseer. 

Toch miste ik het wel om ook filosofie te lezen en erover te schrijven. Dat was een van de redenen voor mij om De Leesclub van Alles op te richten. Ik ben wel blij met de loopbaan die ik bewandeld heb, omdat ik van al die verschillende tijdschriften die ik manage en adviseer wat mee kan pikken. Daardoor ben ik een intellectuele omnivoor geworden. Toch voelt het zeer goed om nu weer inhoudelijk met mijn oude interesses bezig te zijn. Oude liefde roest niet.’
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.