Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2017

Waarom voel ik me schuldig?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Elize de Mul

Elize de Mul maakte een schuldenlijstje: ze onderzocht hoe vaak en wanneer ze zich schuldig voelt. Vaak, heel vaak, concludeert ze. Waarom zijn we zo schuldbewust, vraagt ze zich af? En hoe kan het anders en beter?

Gewapend met een notitieblokje en een pen besluit ik eens een normale werkdag lang te noteren hoe vaak, en waarom, ik een schuldgevoel bij mezelf kan vaststellen. De lijst blijkt rap te groeien.

Het kopje koffie bij de kiosk bijvoorbeeld – want we willen toch sparen voor die verre reis? Heb ik dat kopje koffie wel echt nodig of is dit puur gemakzucht en gewoonte? En als ik toch bezig ben: hoeveel afval zou de massa forenzen per dag eigenlijk genereren met al die kopjes koffie en thee? De visualisering van al die bekertjes en plastic dekseltjes (die ik voor mijn geestesoog tussen zeehonden en schildpadden in een plasticsoep zie drijven) doet me duizelen. En afzien van het kopje koffie.

Eenmaal in de trein ben ik me ineens bewust van het gegeven dat ik de treinreis zit weg te scrollen. Die tijd kan ik wel beter besteden. Ik leg mijn telefoon opzij en probeer een tijdlang heel aandachtig in het moment te zijn terwijl ik naar de landschappen kijk, en pak even later een werkgerelateerd boek uit mijn tas.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Bram Budel

Tijdens de werkdag krijg ik een e-mail: onze volkstuin ligt er wat onverzorgd bij, willen we hem nog wel aanhouden? Dit met het oog op grote belangstelling voor de grond. Met een steen in mijn maag – we hadden natuurlijk meer tijd aan die tuin moeten besteden, ontzeg ik anderen nu een droom? – mail ik terug dat we het weer zullen oppakken en dat het wat druk was de laatste tijd. Ik zeg schoorvoetend een afspraak met een vriendin die ik al veel te lang niet heb gezien af en neem me voor de vrijgekomen tijd aan de tuin te besteden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.