Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2017

'Het necro-kapitalisme zet ons aan tot een strijd op leven en dood'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Annette van der Elst

We leven in een tijdperk van necrokapitalisme, zegt de Italiaanse denker Franco ‘Bifo’ Berardi, een morbide vorm van een ongebreidelde vrijemarktkapitalisme. Maar er is een alternatief.

Terwijl Franco Berardi — ‘zeg maar Bifo’ — en ik naar een geschikte plek voor een gesprek zoeken, klinkt de buzz van hotelgangers die druk in de weer zijn met hun mobiele telefoons of naar het scherm van een laptop staren. 

Opmerkelijk om hem daar, in de lobby van het Hilton Hotel in Amsterdam, te ontmoeten. Voor de Italiaanse filosoof is dit soort plekken emblematisch voor onze hedendaagse samenleving, waarin mensen als losse atomen een groot deel van de tijd virtueel contact hebben met de wereld buiten de fysieke plek waar ze zich bevinden. ‘Het zijn plekken van crowded solitude’, zegt Berardi, docent geschiedenis van de media aan de kunstacademie in Milaan. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Bram Budel


Het verlies van contact met de wereld is volgens Berardi niet alleen het gevolg van de toenemende digitalisering. De smartphones versterken alleen maar de ontwortelende krachten van het kapitalisme, zegt hij ook in zijn laatste in het Nederlands vertaalde boek De dodelijke omhelzing van het kapitalisme. De gevolgen zijn groot: eenzaamheid en een wereldwijde toename van depressie, zelfmoord en zelfmoordaanslagen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.