Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2017

Waarom we volgens Foucault niet alles van elkaar moeten willen weten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jannah Loontjens
Essayist

Filosoof Jannah Loontjens vroeg haar geliefden het hemd van het lijf. Tot ze Foucault las.


Jannah Loontjens bespreekt de filosofen die haar hebben beïnvloed
Fotografie: Martin Dijkstra


Ik ben 43 en ik heb sinds zo’n drie jaar een nieuwe relatie. Ja, ik open met een intieme waarheid, want daar gaat dit stuk over; over bekentenissen en persoonlijke waarheden. Lange tijd, en eigenlijk soms nog steeds, geloofde ik dat de mogelijkheid om onbelemmerd te spreken een teken van vrijheid was. En, hiermee samengaand, dat het aansporen van de ander om zich ongehinderd te uiten een blijk van een vrije geest was. Deze opvatting kantelde na het lezen van het werk van de Franse filosoof Michel Foucault. Het was het eerste deel van Foucaults Geschiedenis van de seksualiteit dat me van mening deed veranderen. Zoals de titel aankondigt gaat dit boek over seks en seksualiteit – hoe we erover spreken en denken, hoe we seksualiteit benoemen en categoriseren. Maar het gaat ook over de neiging om geheimen, lusten, verlangens en begane daden te bekennen. Het eerste deel van dit werk is getiteld De wil tot weten. Als jonge filosoof verwachtte ik dat dit een ode zou zijn aan de nieuwsgierigheid, maar het tegendeel bleek waar.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.