Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
20-10-2017

Nietzsche: 'God is dood, en wij hebben hem vermoord'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
‘God is dood’, schrijft Nietzsche, ‘en wij hebben hem vermoord’. Dit is een logische ontwikkeling volgens Nietzsche; de mens klimt op den duur uit het dal van onwetendheid en laat zo de religie achter zich. Maar of de mens voorbereid was op de gevolgen van deze godsmoord is volgens onze hoofdredacteur Leon Heuts zeer de vraag:

Deze dood is een volledige aardverschuiving. Nietzsche  gebruikt talloze metaforen om de klap te onderstrepen: de horizon is uitgeveegd, zon en aarde zijn losgekoppeld, we bevinden ons in een oneindig niets, de adem van lege ruimte slaat ons in het gezicht… De mens zonder God is uitgeleverd aan volledige desoriëntatie

 Maar het heeft ook voordelen:

Voor het eerst sinds de geschiedenis kunnen we daadwerkelijk vormgever zijn van ons eigen bestaan. Er is geen enkele noodzaak meer om te geloven in mensen die ons vertellen wat te doen. Maar wat gaan we doen? 

Bekijk hier de video waarin Heuts een fragment uit Nietzsches werk voorleest.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.