Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
29-09-2017

Oswald Spengler - De democratie als teken van verval

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Zij die vlijtig schrijven over rasverschillen en driftig democratische waarden onderuit halen, zullen veel politieke weerstand krijgen. Geschiedfilosoof en cultuurcriticus Oswald Spengler deed beide en zal daarom vandaag de dag moeilijk een luisterend oor vinden. Maar volgens filosoof Ype de Boer is er veel dat hij ons kan leren:

‘Het behoeft geen betoog dat de ontmaskering van de democratie als plutocratie in onze tijd niets aan relevantie heeft verloren: politici zijn sterk afhankelijk van campagnefinanciering, academici moeten beurzen aanvragen, megabedrijven als Facebook en Google hebben onwaarschijnlijk veel invloed op onze meningen, smaken en verlangens.’

Uiteindelijk zijn mensen dit allemaal beu en benoemen ze een ‘sterke leider’, die op oorlog aanstuurt. Al filosoferend voorspelt Spengler zo het uitbreken van de tweede wereldoorlog, en de opkomst van leiders als Trump en Erdogan. Dit is ons onvermijdelijk lot volgens Spengler:

‘Hij stelt dat we dit lot moeten omarmen, in plaats van wanhopige pogingen te doen om de democratie nieuw leven in te blazen of nieuwe ideologische, spirituele of kunstzinnige bewegingen op te zetten. Voor hem was dit geenszins een droevige boodschap – enkel een realistische – en bood het inzicht in onze situatie juist de ruimte om adequaat te handelen.’

In 10 oktober verschijnt de eerste Nederlandse  vertaling van Spenglers hoofdwerk De ondergang van het Avondland, voorzien van uitgebreid commentaar. Uitgeverij Boom zal ook een digitaal platform openen waarop opiniemakers en intellectuelen het boek actualiseren. Hier zijn ook samenvattingen, annotaties, videocolleges en analyses te vinden. Op 10 oktober organiseert Boom ook een evenement in Paradiso, waar bekende denkers als Ad Verbrugge, Afshin Ellian en René ten bos zullen spreken. Nu ook beschikbaar in onze webshop.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.