Log in




Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2017

Zes waarden voor een nieuwe wereld

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster, Alexandra van Ditmars, Marc van Dijk

In het verleden waren het de filosofen die termen muntten als ‘tolerantie’, ‘scheiding van kerk en staat’ en ‘het goede leven’. Welke waarden zijn volgens de filosofen van nu noodzakelijk in de toekomst?


1. Omarm je lot (anders word je verlamd door de toenemende kennis over je lichaam en gezondheid)

Enkele decennia terug gingen we pas naar de dokter als we klachten hadden. Maar tegenwoordig zijn we de klachten liever een stap voor, zegt voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer, opgeleid tot arts en filosoof. ‘De voorspellende geneeskunde neemt het steeds meer over van de genezende.’ Genen worden onderzocht, weefsels gecheckt en cellen in de gaten gehouden – zonder dat er klachten zijn. ‘Allemaal vanuit het idee dat ziektes ongemerkt al aanwezig zijn in ons lichaam en door ons bijtijds op te sporen zijn.’ In de nabije toekomst zullen er piepkleine machientjes zijn om door ons bloed te laten rijden, denkt Huijer. ‘Op microniveau kunnen ze afwijkingen of veranderingen van minuut tot minuut in ons lichaam bijhouden. De ontwikkelingen zijn al ver.’ Maar dit voortdurend bezig zijn met eventuele toekomstige afwijkingen zorgt voor permanente onrust. Hoe meer we ons bewust zijn van de risico’s, des te groter de angst. ‘Dat is het rare: het leven wordt steeds veiliger, ook medisch gezien, maar mensen worden banger. Door de mogelijkheid alles te laten onderzoeken ontstaat de angst dat je spijt zult krijgen als je al die testen niet doet en je toch iets blijkt te hebben.’ Wat doe je daartegen? ‘Het lot omarmen. Mensen zijn eindig en het leven bestaat ook uit toeval.’ Als je vanaf je geboorte weet welke afwijkingen je zult krijgen, is je leven feitelijk gedetermineerd. ‘Durf met onzekerheden te leven. Anders is het leven echt niet meer leuk.’

Verder lezen?



Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.