Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
22-09-2017

Weekendlijstje: 5 redenen waarom we Freud juist nu moeten lezen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Freud toont als geen ander dat het leven moeizaam en pijnlijk is, maar ook dat een beter leven mogelijk is. Hij geeft inzicht in onze verlangens en onze zwakheden.

Lees hier de volledige versie van dit artikel (alleen beschikbaar voor leden).

1. Freud laat ons zien dat de mens ten diepste een verhalenvertellend wezen is – en dat vergeten we nog weleens in de tijd waarin luisteren naar de mens tijdens psychotherapie vervangen is door medicatie van de patiënt. Als we geen verhalen meer vertellen, wordt ook onze individualiteit bedreigd – want elk verhaal is uniek, maar elke pil gelijk.

2. Freud betoogt keer op keer dat de mens een verlangend wezen is. Dankzij ons verlangen leven we, voelen we ons vitaal – maar het is ook door het verlangen dat we altijd bevangen zijn door rusteloosheid, zo diagnosticeert Ignaas Devisch de moderne mens.

3. Freud toont dat transformatie van de mens mogelijk is, hoe lastig het proces ook is, en hoe onvolkomen het resultaat. Freud stelt dat het door hard werken mogelijk is je leven te veranderen, authentieker te worden en zelfs gelukkiger.

4. Edward Bernays, het neefje van Freud, gebruikte Freuds inzichten om de marketing uit te vinden. Hij speelde in op het onbewuste van mensen en bracht zo met succes vele producten aan de man. Door Freud te bestuderen kunnen we ons hier wellicht beter tegen wapenen.
Lees ook een interview met de Franse filosoof Bernard Stiegler over verlangens, leegte, en marketing.

5. De mens verlangt niet alleen naar leven, maar ook naar de dood, betoogt Freud. Niet alleen een levensdrift, Eros, heeft ons in zijn ban, net zo sterk is de doodsdrift of Thanatos.
Lees hier hoe een terrorisme-expert de jihad verklaart vanuit Freuds doodsdrift.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.