Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
22-09-2017

Ouderdom: geen last, maar een lust!

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Ouderdom wordt vooral als last gezien: dit is nu zo, maar meer dan 2000 jaar geleden ook al. De Romeinse politicus en filosoof Cicero was het hiermee oneens. Hij geeft in De kunst van het oud worden het woord aan Cato de Oude en laat hem vier redenen onderuit halen waarom volgens sommigen ouderdom een last is.

Ten eerste wordt gezegd dat de ouderdom ons inactief maakt. Dat klopt duidelijk niet, zegt Cato, dat ‘is zoiets als wanneer je beweert dat een stuurman tijdens het varen niets zit te doen. Anderen klimmen in de masten, rennen over het dek of scheppen kielwater uit’, maar wat de man met het roer in handen doet is veel belangrijker. ‘Niet fysieke kracht of snelheid of beweeglijkheid tellen bij grote activiteiten, maar wijs beleid, gezag en oordeelsvermogen.’ En die kwaliteiten worden op de oude dag alleen maar groter. De geest verslapt niet, als je hem ‘gespannen als een boog’ houdt.

Een andere reden waarom mensen liever jong dan oud zijn is dat mensen op leeftijd minder genot zouden ervaren. Maar ook dit vindt Cicero geen enkel probleem:

‘Genot belemmert nuchter denken en is de vijand van het verstand. Het verblindt, om zo te zeggen, de ogen van de geest en heeft helemaal niets van doen met deugd. ‘Als je niet meer kunt genieten van ‘afgeladen tafels en steeds weer bijgevulde bekers’, heb je ook niet meer te lijden van ‘dronkenschap, moeizame spijsvertering en slapeloze nachten’. Er gaat niets boven het genot van schrijven en studeren, waarvoor de oude dag, vrij van verplichtingen, alle gelegenheid biedt.

Benieuwd naar de andere redenen waarom volgens Cicero geluk met de jaren komt? Lees hier het hele artikel of koop in onze webshop De kunst van het oud worden.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.