Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
15-09-2017

Confucius over de aardse deugden

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Confucius wilde met zijn leven en filosofie uitdragen hoe mensen goed kunnen leven. 

'Confucius leefde omstreeks dezelfde tijd als Plato, maar zijn filosofie heeft een compleet ander uitgangspunt. Terwijl Plato zijn denken op de hogere, onzichtbare Ideeënwereld richt, stelt Confucius juist de zichtbare wereld centraal. De confucianist denkt er geen ogenblik aan zich los te maken van het materiële. Hij steekt al z’n energie in het ontwikkelen van de aardse deugd.'


​De hoogste deugd is volgens Confucius ren, wat vaak vertaald wordt als ‘menselijkheid’:

Menselijkheid wil zeggen dat je anderen met hetzelfde respect behandelt als jezelf: ‘Zigong vroeg: “Is er een woord waarnaar men gedurende zijn gehele leven kan handelen?” De Meester (Confucius) zei: “Dat is dan wel ‘wederzijdsheid’. Wat je voor jezelf niet wilt, leg dat ook niet op aan anderen.”


Lees hier meer over hoe je volgens Confucius een goed mens kan zijn

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.