Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
12-09-2017

Confucius weet dat hij niets weet

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Confucius, filosoof van de maand, is nu dan wel de invloedrijkste filosoof van China. Maar een echte pionier word je pas na de dood. Tijdens zijn leven genoot hij weinig erkenning en slaagde hij er nauwelijks in zijn politiek-filosofische boodschappen over te brengen.

‘Om zijn doel te bereiken zwierf Confucius door de Chinese staten en solliciteerde bij vorsten naar politieke functies. Veel weerklank vond hij niet: de meeste heersers waren immoreel en wilden hem niet in dienst nemen. Confucius’ leerlingen waren bezorgd over zijn werkloosheid.’


Maar toch slaagde Confucius erin, zij het na zijn dood, om de orde in China enigszins te herstellen. Volgens Confucius moest dit gebeuren door middel van ‘menselijkheid’ (ren), verduidelijkt de Amerikaanse filosofe Annping Chin:

Hiermee bedoelt hij dat je de medemens met respect moet behandelen: ‘Wat je voor jezelf niet wilt, doe dat ook een ander niet.’ Deze menselijkheid bezit de mens niet van nature, maar moet hij via een levenslang leerproces ontwikkelen. De altijd bescheiden Confucius zei van zichzelf dat hij pas omstreeks zijn zeventigste enigszins begreep wat deugdzaam leven inhield.

Lees hier verder over Confucius’ bescheidenheid:

https://www.filosofie.nl/nl/artikel/25027/confucius-de-kracht-van-een-optimist.html

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.