Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
29-08-2017

Wat we van kinderen kunnen leren #4: opnieuw beginnen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Van kind worden we volwassene. Maar verliezen we niet iets in deze ontwikkeling? Naarmate we ouder worden, lijkt opnieuw beginnen steeds moeilijker. Hannah Arendt laat zien dat een nieuw begin elke dag weer mogelijk is.

Kinderen hebben ogenschijnlijk nog oneindige mogelijkheden: hun pad ligt nog niet vast. Ze hebben een grote vrijheid om zichzelf te scheppen en hun pad te verleggen als dat hun niet bevalt. Als volwassenen kunnen we hier jaloers op zijn omdat ons pad soms al vast lijkt te liggen: van baan veranderen doe je niet zomaar, en ook het verbreken van een relatie wordt moeilijker naarmate deze langer duurt.  

Hannah Arendt wijst erop dat je de mogelijkheid om opnieuw te beginnen niet verliest wanneer je ouder wordt. Ze spreekt over de nataliteit van de mens: mensen scheppen zichzelf, elkaar en de wereld telkens weer opnieuw. Dit doen ze op drie manieren. Arbeiden produceert goederen die tegemoet komen aan de fysieke behoeften van de mens. Arbeiden is dus wat de bakker doet, of wat een vader doet die de lasagne klaarmaakt voor het avondeten. Met werken produceren we goederen die niet direct in ons levensonderhoud voorzien. Hieronder valt bijvoorbeeld het aanleggen van wegen. Handelen onderhoudt tenslotte de menselijke verhoudingen. Handelen is bijvoorbeeld het sluiten van een huwelijk of debatteren in de politiek.

Met al deze dingen scheppen we de wereld, elkaar en onszelf de hele tijd opnieuw. Door het zo voor te stellen, laat Arendt zien dat we bij al deze processen de mogelijkheid hebben om niet de oude wereld te reproduceren maar een nieuwe wereld te creëren. De mogelijkheid om opnieuw te beginnen is bepalend voor de mens en is niet aan leeftijd gebonden.Wat zou u doen als u met een schone lei kon beginnen?

In het nieuwe nummer van Filosofie Magazine staat het kind centraal. Onder andere filosoof Awee Prins en ontwikkelingspsycholoog Alison Gopnik vertellen wat we van kinderen kunnen leren. T/m 23 september met €1,- korting te bestellen in onze webshop!

 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.