Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
25-08-2017

Weekendlijstje: drie filosofische oplossingen voor klimaatverandering

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Om klimaatverandering tegen te gaan zijn technologische oplossingen niet genoeg: we moeten de wereld ook op een andere manier gaan bekijken en begrijpen, betogen deze drie filosofen.
 

Lieke Marsman – Empathie met de aarde

Lieke Marsman, dichter en romanschrijver, stelt dat het noodzakelijk is om ons in te leven in de aarde om tot echte oplossingen te komen voor klimaat- en milieuproblemen. Ze geeft een interessant voorbeeld:

‘Mensen zeggen wel: hoe erg is het nu als het een paar graden warmer wordt? Ik las laatst een treffende vergelijking die duidelijk maakt hoe erg dat is. De wereld is een groot levend organisme. De mens ook. Als jij twee graden warmer wordt, dan heb je flinke koorts en voel je je belabberd. En als je vier graden warmer wordt, ben je dood.’

De kunst kan ons helpen dit inlevingsvermogen te trainen. Het stimuleren van inlevingsvermogen met de aarde is dan ook het doel van haar debuutroman Het tegenovergestelde van een mens.
Lees hier het hele interview met Lieke Marsman.
 

Peter Sloterdijk – Ecologisch calvinisme

Veel van de huidige klimaatproblematiek is volgens de Duitse filosoof Peter Sloterdijk veroorzaakt door de experimenteerdrift van de mens. De mens had hiermee goede bedoelingen: door te experimenteren wilde hij nieuwe dingen uitvinden die het leven op aarde aangenamer zouden maken. Maar de onbedoelde neveneffecten zijn desastreus, weten we nu: vernietiging van regenwouden en koraalriffen, een zesde massale uitsterving van diersoorten, en een stijging van de zeespiegel.
Volgens Sloterdijk zullen we daarom voorzichtiger moeten worden in het experimenteren. Hij pleit een ‘morele, culturele en spirituele omvorming’:

‘De emissievijandige ethiek van de toekomst beoogt de omkering van de huidige beschavingsrichting. Ze verlangt vermindering, in plaats van vermeerdering, terughoudendheid en zelfbeperking in plaats van expansie en zelfvrijmaking, spaarzaamheid in plaats verspilling.’

Deze nieuwe ethiek doopt hij tot ‘ecologisch calvinisme’.
Lees hier het volledige interview met Peter Sloterdijk.
 

Bruno Latour – politieke vertegenwoordiging voor de aarde

De Franse filosoof Bruno Latour ziet dat de aarde zich opdringt: ze eist een plek aan de politieke onderhandelingstafel op, of we dit nou willen of niet. Daarom moeten we bewust ruimte voor haar maken, vindt Latour. Hij zag dit terug bij de klimaatconferentie van Parijs van vorig jaar. Daar werden rivieren, bossen en oceanen vertegenwoordigd door mensen, waardoor ze zichtbaar werden gemaakt voor andere mensen en een politieke stem kregen.
Lees hier het hele interview met Latour, een van de best gelezen artikelen van 2016.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.