Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2017

Leuk is ook niet alles

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marco Kamphuis
schrijver

Waarom moeten we constant ‘leuke’ dingen doen, meestal in groepsverband? Michael Foley onderzoekt het in een caleidoscopisch boek, vol verrassende observaties.

Leuk hè? klinkt zelfs nog trivialer dan de oorspronkelijke titel Isn’t This Fun?, maar wie Michael Foley kent, weet dat een vlotte toon niet uitsluit dat een auteur iets te zeggen heeft. Hij is de schrijver van veelgeprezen boeken als Lang leve het gewone en Absurde overvloed en – wat mij betreft de beste aanbeveling – een inleidend boekje over Henri Bergson.

‘Leuk’ is lastig te definiëren. Het ‘leuk’ in dit boek is in elk geval niet dat van de eenling die op de vraag waarom hij elke avond aan een oud autootje ligt te sleutelen, antwoordt: ‘Ik vind het gewoon leuk.’ Het ‘leuk’ waarover Foley zich buigt is dat van de festivalganger die zijn buurman in de massa op de schouder beukt en roept: ‘Leuk hè?’ Groepsgewijs beleefd, laagdrempelig plezier, dat is wat Foley in dit boek onderzoekt, en voor alle duidelijkheid afficheert hij zichzelf meteen als ‘intellectuele snob’. Ironisch-afstandelijk brengt hij verslag uit van evenementen als de World Naked Bike Ride in Londen en een happening in ‘cosplay’ (waarbij iedereen verkleed gaat als Batman, Xena the Warrior Princess, buitenaards wezen, zombie enzovoort), maar onvermijdelijk krijgt hij steeds meer begrip en waardering voor deze gekkigheid – zonder zijn natuurlijke reserve helemaal te laten varen.

‘Leuk’ is volgens Foley een volstrekt modern concept, een plicht zelfs: ‘In de premoderne tijd was het de plicht je onsterfelijke ziel te redden, in de moderne tijd ging het om geld verdienen, en in de postmoderne wereld moeten we plezier hebben.’ En na het genoten plezier verspreiden we via de sociale media het fotobewijs van onze ‘leuk-rijkdom’, want dat is, stelt Foley, het nieuwe snobisme.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.