Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2017

Hoe een iPod en een tapijt de rol van de geschiedenis verraden

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Zelfs als je brutaal bent, is het moeilijk om de traditie waar je uit voortkomt te negeren, zegt kunstsocioloog Voica Puscasiu. Hoe een iPod en een tapijt de rol van de geschiedenis verraden.

De iPod in dit stilleven lijkt verouderd, maar als het Roemeense communisme nu nog bestond, zou je die echt niet zomaar bij iemand thuis kunnen vinden’, zegt Voica Puscasiu, hoogleraar kunstsociologie aan de universiteit Babes-Bolyaj in Cluj-Napoca. We zitten in het atelier van de Roemeense kunstenaar Ioana Iacob, die net na de val van het communisme in 1989 opgroeide. ‘Iacobs generatie is een overgangsgeneratie’, vertelt Puscasiu. ‘De splitsing zie je terug in het schilderij iPod: de iPod staat voor een nieuwe mentaliteit waarin technologie en vermaak centraal staan. Het tapijt, daarentegen, is typisch voor Roemeense communistische appartementen. Het laat zien hoe moeilijk het is om te ontsnappen aan traditionele communistische waarden, omdat ze zo ingebed zijn in het alledaagse leven.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.