Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
21-08-2017

Dit kan je leren van eenzaamheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Volgens filosoof Thomas Dumm is eenzaamheid een gedeelde ervaring waardoor we zowel onszelf als anderen beter leren kennen. Hij liet zich inspireren door Hannah Arendt die beweerde dat mensen in het Westen op een fundamentele manier eenzaamheid ervaren.

Volgens Dumm komt dat mede door een verlies aan vertrouwen in autoriteiten: in de dominee, de burgemeester, de politicus, de directeur. Dat is misschien goed, want het stimuleert ons zelf na te denken, maar het maakt ook alleen: ‘Descartes’ twijfel heeft zich als een historische infectie verspreid en de gehele westerse wereld overweldigd. Doordat we aan alles en iedereen zijn gaan twijfelen, zijn we zelf ontworteld geraakt. We missen een plaats waar we ons thuis voelen, een plaats die, zoals Arendt het formuleerde, “door anderen erkend en gewaarborgd wordt”.’

Volgens Dumm hoeft deze eenzaamheid niet alleen negatief te zijn. We kunnen er ook iets van leren.

In plaats van bang te zijn voor je eenzaamheid en die te zien als iets wat je compleet scheidt van anderen, kun je gaan beseffen dat ze je helpt één te worden met jezelf. Eenzaamheid helpt je naar je innerlijke stem te luisteren en daar een dialoog mee aan te gaan. Zo leer je iets wat anders onbereikbaar blijft. Hoe afgescheiden je ook bent van anderen, hoeveel pijn je ook ervaart, door je in jezelf te verdiepen kun je jouw leven leiden op een manier die de moeite waard is. Dat geeft vertrouwen.

Lees hier over wat we nog meer kunnen leren van eenzaamheid. (€)

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.