Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
18-08-2017

Simone Weil: intellectueel, arbeider, mysticus

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Simone Weil zat op de meest vooraanstaande school in heel Frankrijk, maar ging als enige Franse intellectueel echt tussen de arbeiders wonen en werken.

Ze leidde het leven van de armen, nam geen geld van haar ouders aan, at heel weinig, woonde in een onprettige kamer en kwam langzaam tot het besef dat haar collega-werkers in de sloppenwijken niet, zoals Marx had beweerd, de voorhoede waren van een universeel proletariaat, maar veeleer geknakte wezens die van dag tot dag leefden omdat ze alle hoop hadden opgegeven. Moderne fabrieksarbeiders, concludeerde ze, werden constant vernederd: eerst door de aard van hun werk – waarvan het doel nooit aan hen werd uitgelegd – en vervolgens door de onophoudelijke eisen van hun op winst gerichte bazen.

Nadat Weil in 1935 een aantal mystieke ervaringen had bekeerde ze zich tot het katholicisme. Toch werd ze nooit lid van de Kerk en had ze niet veel op met het klassieke christelijke denken:

Waarom God zo'n onvolmaakte wereld had geschapen interesseerde haar niet zoveel: haar aandacht ging vooral uit naar de plaats van de mens als banneling in de wereld zoals die nu eenmaal is. Ze dacht dat er aanknopingspunten tot de spirituele mogelijkheden die wij in ons hebben konden worden gevonden in de dagelijkse ervaring. Plato's Symposium, Monteverdi's Orfeo, Giotto's fresco's in Assisi, zomaar een goede daad in de Renault-fabriek, en zelfs het vriendelijke onthaal en het eenvoudige, goedkope eten dat ze aantrof in een Florentijnse trattoria waren allemaal wenken die ons verder wezen naar een hernieuwd bezit van de kostbare liefde in de wereld, vooropgezet dat we onszelf niet tot geloof dwongen.

Lees hier meer over het fascinerende leven en denken van Simone Weil.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.