Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
17-08-2017

De mens heeft een ‘tussen’ plaats nodig

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Filosoof Hanna Arendt is een vurige verdediger van een gezonde publieke sfeer, waarin mensen elkaar ontmoeten als gelijken. Dat haar affaire met Heidegger in het geheim plaatsvond was voor haar de grootse vloek denkbaar. Filosoof Ivana Ivkovic schreef hierover.

Zij kan niet liefhebben én zichzelf blijven. Er ontbreekt iets, een ‘tussen’, een plek waar de liefde kan landen. Dat ‘tussen’ is geen kille afstandelijkheid, maar juist ruimte die nodig is om twee mensen bij elkaar te laten zijn, een ruimte die scheidt en bindt tegelijkertijd. Dat is, voor Arendt, precies wat de publieke ruimte doet: wat ‘tussen’ de mensen is een vorm geven. Een huwelijk, bijvoorbeeld, is een traditionele vorm om een liefde publiekelijk te bestendigen. Maar ook andere vormen van moderne liefdesrelaties kunnen zich pas uitkristalliseren wanneer zij zichtbaar worden voor het publieke oog.


Voor Arendt is het wezenlijk dat die publieke ruimte een ruimte is die wij met anderen delen. Niemand kan die gedeelde wereld helemaal in eigen hand houden, en niemand heeft er de waarheid in pacht, daarom is die open en kwetsbaar.

Niemand heeft een meer acuut besef dan Arendt dat mensen in een gemeenschap leven, en niet op zichzelf. Arendt heeft geen liberale visie op de politiek, waarin het individu op zichzelf staat. Juist de inbedding in een concrete gemeenschap en een eigen plek maken het mogelijk om een menswaardig bestaan te leiden.


Meer weten over het belang van het publieke leven? Lees hier het hele artikel.  

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.