Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
11-08-2017

Het kwade denken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Al sinds de oude Grieken wordt er gefilosofeerd over het goede, het ware en het schone. De flamboyante filosofe Bettina Stangneth doet precies het omgekeerde. Zij richt ze zich op ‘het kwade, de leugen en het afstotelijke’. 
 

Sinds Kant, sinds de Verlichting, domineert de idee dat we mensen zelfstandig en kritisch moeten leren nadenken. Want is dat eenmaal gelukt, dan zal de wereld een beter oord worden. Maar oorlogsmisdadigers als Eichmann waren geen sukkels die niet konden nadenken. Ze dachten niet te weinig, maar juist ongelooflijk veel na. En hun denken was niet dom, het was juist uiterst intelligent. Daaruit volgt logischerwijs dat er een denken bestaat waaruit het kwaad kan voortkomen

 
Volgens Stangneth had Kant het niet compleet bij het verkeerde eind. Ook zij denkt dat mensen in staat zijn om zelfstandig en kritisch na te denken. Maar de belangrijkste vraag blijft: waar ontspoort het zelfstandige denken?
 

Neem de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, vorig jaar december. De gedachte dat er een gek in die vrachtwagencabine zat, is altijd nog beter te verdragen dan de gedachte dat daar een man zat die bij zijn volle verstand zo veel mogelijk mensen probeerde te doden. Precies daarom willen we liever geloven dat terreurplegers gewoon wat langer in de schoolbanken hadden moeten zitten. Dat ze dan niet waren geradicaliseerd. Een beetje meer Bildung, hopen wij, en alles komt goed. Maar als het kwaad uit het denken zelf kan voortkomen, dan zal dat niet helpen.

 
Benieuwd naar wat wel helpt? Lees hier het hele interview met Stangneth

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.