Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-08-2017

Hannah Arendt: Liever geen liefde in de politiek

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Volgens Hannah Arendt kan liefde geen verbondenheid creëren in de maatschappij, en moeten we haar buiten de publieke sfeer houden.

Arendt ontkent zeker niet dat liefde – tussen ouders en kinderen en tussen geliefden bijvoorbeeld, maar ook tussen de leden van een groep – menselijkheid voortbrengt; waar het haar om gaat is dat deze menselijkheid de private sfeer niet kan ontstijgen. Het probleem is dat liefde volgens Arendt onbemiddeld is: het laat geen ruimte voor verschillen – pluraliteit – en voor iets anders buiten – tussen – de betrokkenen. Bovendien is dat ook niet wenselijk: liefde wordt vals zodra ze de publieke sfeer betreedt en voor politieke doeleinden wordt ingezet.

Wat hebben we dan wel nodig voor verbondenheid en cohesie?

Aristoteles’ Ethica Nicomachea inspireerde Arendt tot het ontwikkelen van een begrip van verbondenheid die wel de afstand en bemiddeling kent die ontbreekt in de liefde: de ‘burgerlijke’ of ‘politieke vriendschap’ (philia politike). Wat vrienden met elkaar delen is niet iets in, maar tussen henzelf; ze verhouden zich niet direct tot elkaar, maar via de gemeenschappelijke wereld. Het gesprek waarin burgers hun verschillende visies op de wereld uitwisselen is het middel daartoe. Een dergelijk gesprek brengt menselijkheid voort.

Lees hier meer over Arendts opvatting van politieke vriendschap.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.