Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
08-08-2017

Beste artikelen van 2017 #8: pas op voor DNA-discriminatie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Amade M'charek, hoogleraar antropologie, kwam er in haar leven en in haar onderzoek bij DNA-laboratoriums achter dat onze identiteit niet vastligt in ons lichaam. Denken dat dit wel zo is kan leiden tot DNA-discriminatie.

Onze lichamen zijn niet altijd eenduidig. Het is een inzicht dat M’charek niet alleen in haar artikelen over diversiteit benadrukt. Ook in haar onderzoek naar de betekenis van genetische kennis laat ze zien dat de uitgelichte verschillen tussen mensen per situatie veranderen. Bij haar onderzoek volgde ze de methode die filosoof Bruno Latour ontwikkelde: niet alleen observeren, maar ook zelf meedoen. M’charek werkte daarvoor in genetische toplabs.

Dit is wat zij ontdekte in die DNA-laboratoriums:

‘Ik wilde weten: hoe komt kennis over onze genen precies tot stand? En wat vertelt ons DNA nu eigenlijk over ons?’ Haar conclusie: minder dan mensen vaak denken. Niet alleen in de buitenwereld is onze identiteit niet vastomlijnd. ‘Als we in ons lichaam kijken, is het daar ook hartstikke messy. Zo is het een misverstand dat je aan iemands DNA kunt aflezen wat zijn of haar etnische achtergrond is.’ Denken dat we dat wel kunnen, kan gevaarlijk zijn. Net zoals haar je tot object van discriminatie kan maken, kan DNA dat ook.

Lees hier in welke situaties DNA-discriminatie kan optreden, en waar we op moeten letten om dit te voorkomen.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.