Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
07-08-2017

De emoties van het neoliberalisme

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Pankaj Mishra vindt dat we meer oog moeten hebben voor de emotionele gevolgen van het liberalisme. Hij bevindt zich met zijn kritiek in goed gezelschap: in De grote regressie zijn vijftien essays verzameld die de politiek van deze tijd kritisch tegen het licht houden. Het neoliberalisme, maar ook het populisme én progressief links krijgen ervan langs.

Volgens Mishra is het liberalisme gestoeld op een simplistisch beeld van de rationele mens:

Die prominente rol van de ratio lag eind negentiende eeuw al onder vuur. De filosofie, kunst en literatuur waarschuwden dat het leven van mensen om meer draait dan louter egoïsme en competitie. Onze samenleving is niet slechts een contract tussen calculerende individuen. Politiek die bestaat uit een verzameling schema’s samengesteld uit peilingen en onderzoeken, mist een wezenlijke bron.

Juist in deze tijd moeten we oog hebben voor politieke emoties, betoogt Mishra:

Door de opkomst van de meritocratie zijn we volgens Mishra nu getuigen van een ‘universele razernij van angst en afkeer’. Ondanks onze materiële welvaart hebben we een ‘schreeuwend tekort’ aan stabiliteit, veiligheid, identiteit en eer. Hij voegt daar een waarschuwing van Tocqueville aan toe: als je voor vrijheid kiest, moet je zien te wennen aan een leven vol agitatie, verandering en gevaar.

Lees ook de volledige recensie van De grote regressie of koop het boek.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.