Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
25-07-2017

Leven zoals je denkt & denken zoals je leeft

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte een reeks filosofen-monologen. De eerste die hij laat spreken in de reeks is Socrates. 

Socrates leven en denken waren één: hij leefde zoals hij dacht, en hij dacht zoals hij leefde.’ Hij is een inspirerend figuur. Hij gaat tegen de gevestigde orde in, met zijn hele leven als inzet. Hij staat voor een kritische houding en geldt nu nog als voorbeeld in de filosofie, wetenschap en de politiek.


De kritische houding van Socrates leert ons om een eigen weg te denken. 

We leven in een tijd van oprukkende gedachteloosheid. De politiek zegt ons een beleid van soberheid aan te hangen, er is geen alternatief stellen sommige politici. Stellen dat er geen alternatief is, verstikt het denken. Denken is per definitie vrijheid veroveren en mogelijkheden scheppen. Er is altijd een alternatief. Socrates is bij uitstek de filosoof die deze kritische houding bezit. Socrates dacht zijn eigen weg en ik wil mijn publiek deze houding meegeven.


Meer weten over de filosofische houding van Socrates? Lees hier het hele artikel. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.