Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
18-07-2017

​Beste artikelen van 2017 #2 : Woede als recept voor verdriet

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Volgens filosoof Martha Nussbaum is woede iets wat we in onze samenleving cultiveren en bewonderen.

Van mannen verwachten we een zekere agressiviteit, en ook voor vrouwen wordt woede als een manier gezien om voor jezelf op te komen. Maar volgens Nussbaum is woede een recept voor verdriet, voor vast blijven zitten in het verleden.

Vroeger dacht ik dat woede productief was; de emotie stelt je in staat om in te zien dat dingen niet goed gaan, dat je ertegen in opstand moet komen. Maar als je alle elementen van woede bekijkt, zie je dat er ook altijd die wens is om te vergelden. Dat deel is nonsens, een soort magisch denken – alsof het iets helpt om de kerel die mijn kind wat heeft aangedaan te laten lijden. Toch is het een manier van denken die universeel is: een misdaad moet met gelijke munt terug worden betaald, alsof dan alles weer in balans is. 


Hoe moeten we omgaan met de woede die we in het dagelijks leven voelen? Nussbaum zegt: humor is altijd goed.

Het is goed om in te zien hoe belachelijk je bent als je je ergert aan medereizigers. En voor persoonlijke relaties geldt hetzelfde: als je interviews leest met mensen die 45 jaar getrouwd zijn, zie je dat humor vaak het succes bepaalt. Als je niet met humor kunt reageren op de slagen van het lot, als je niet kunt lachen om elkaars feilbaarheid en zwakte, dan blijf je waarschijnlijk niet samen. 


Wilt u verder lezen? Lees online exclusief de langere versie van het interview met Amerikaans topfilosofe Martha Nussbaum (volledig toegankelijk voor leden).

Bent u benieuwd geworden naar haar recente werk over het thema woede? Lees dan Woede en Vergeving

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.