Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
18-07-2017

Als je niets meer hebt, behalve je gedachten.

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Vluchtelingenkinderen hebben onvoorstelbaar nare dingen meegemaakt. Zij hebben veel kans op psychische problemen. Hoe kunnen zij geholpen worden? Pedagoge Soosan Boothe kiest voor filosofie in plaats van therapie.

Deze kinderen zullen zich niet herkennen in de typeringen van een therapeut omdat ze een sterk identiteitsverlies kunnen hebben: bij de normale ontwikkeling van identiteit hoort een gevoel van continuïteit, en dat kennen ze vaak niet. Ze hebben zoveel verloren: dierbaren, hun omgeving en hun groep.


Door dit verlies is het laatste wat ze nodig hebben iemand die hen voorschrijft of vertelt wie ze zijn of wat ze moeten doen. Daarom heeft Soosan Boothe ervoor gekozen om met hen te filosoferen. Zij gebruikt  daarvoor de socratische methode: een didactische techniek die steunt op leven en leer van de filosoof Socrates. Hij vertelde de Atheners niet hoe zij moesten leven maar stelde vragen waardoor hij schijnzekerheden doorprikte.

Deze kinderen hebben niets meer, aldus Boothe, behalve één ding: hun gedachten. Waar het volgens Boothe op aan komt, is dat deze kinderen daarmee zelf ontdekken wat hun identiteit is. Je moet ze niets voorschrijven, maar ze zelf leren nadenken - geen oplossingen geven, maar ervoor zorgen dat ze zelf tot inzicht komen. Het gaat er haar niet om wat ze denken, maar hoe ze denken en vooral: dat ze durven denken.


Meer weten over wat de socratische methode ons te bieden heeft? Lees hier het hele artikel. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.