Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
13-07-2017

​Emancipatie door vrouwenvoetbal?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Filosoof Nathanja van den Heuvel dompelde zich onder in de vrouwenvoetbalwereld, en kwam er tijdens haar onderzoek achter dat die minder rooskleurig is dan ze zich had voorgesteld.

‘Ik begon met een feministisch beeld: vrouwen die achter het aanrecht vandaan zijn gekomen en hun lichaam exploreren, maar dit zag ik niet terug in de topsport. Waar ik in mijn onderzoek achter kwam was dat de wereld van vrouwenvoetbal heel erg op de wereld van mannenvoetbal wil lijken.’


In de voetbalwereld heerst een mannelijke norm. Hierdoor worden de vrouwelijke spelers continu geconfronteerd worden met tegenstrijdigheden binnen hun eigen identiteit.

‘Aan de ene kant willen ze áls een man spelen en een man zíjn op het voetbalveld. Ze lijken zelfs haat en afschuw te hebben voor vrouwelijke waarden en spreken minachtend over “meisjesgedrag”. Dit conflict maakt het voor vrouwelijke spelers moeilijk om positief te denken over hun eigen identiteit.


Meer weten over hoe vrouwenvoetbal zich verhoudt tot emancipatie? Lees hier het hele artikel. Of lees de verhalen van de speelsters in het boek Vrouwenvoetbal in Nederland
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.