Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-07-2017

Socrates de atheïst

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Atheïsme is zou oud als de weg naar Rome, stelt Tim Whitmarsh in zijn boek Hemelbestormers. Of eigenlijk nog ouder, want al in de Griekse oudheid waren veel filosofen atheïst, waaronder Socrates.

Volgens Whitmarsh leende de Griekse mythologie zich maar matig voor rechtlijnigheid:

Het ontbreken van een heilige schrift voorkomt orthodoxie. De Ilias, de Odyssee en Hesiodus’ Theogonie hadden een kolossaal cultureel gezag, maar heilig waren ze niet. De goden die erin optraden waren ook niet almachtig en alwetend, en ze bezaten ook geen overdreven hoogstaande moraal; in feite vertoonden ze de nodige menselijke zwakheden.


Hierdoor was er ruimte voor uiteenlopende overtuigingen. Toch konden al te afwijkende meningen onder bepaalde omstandigheden streng bestraft worden. Dat merkte Socrates ook:

Socrates werd aangeklaagd wegens het bederven van de jeugd en het niet erkennen van de goden van de stadstaat. Volstrekt goddeloos was hij zeker niet, hij beweerde dat er een daimonion, een ‘goddelijk iets’ tot hem sprak, maar daarmee wist hij zich, in een politiek gemotiveerd proces, niet vrij te pleiten. 


Socrates was dus nog niet eens de meest atheïstische filosoof uit de oudheid. Benieuwd naar andere klassieke atheïsten? Lees hier het hele artikel.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.