Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
06-07-2017

Weekendlijstje: kwaadaardige hoofdrolspelers

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Volgens Bettina Stangneth, auteur van Het Kwade Denken, moeten we proberen te doorgronden wat kwaadaardige mensen beweegt. Alleen zo kunnen we ons tegen hen wapenen, denkt zij. Daarom in het volgende weekendlijstje: zeven verhalen die ons uitnodigen om ons in te leven in kwaadaardige personages.  
 
Don Vito Corleone (The Godfather – Mario Puzo (auteur) / Francis Ford Coppola (regisseur))
Vito Corleone, vooral bekend als ‘The Godfather’ uit de gelijknamige films, is een charmante man die veel respect geniet in zijn omgeving. Tegelijkertijd is hij kwaadaardig: hij is een maffiose crimineel en doet zaken door middel van corruptie, illegale handel en als het nodig is mishandeling en moord.
 

Satan (Het Paradijs Verloren – John Milton)
Het Paradijs Verloren is een zeventiende-eeuws gedicht over de strijd tussen Satan en God. Opvallend is veel mensen vinden dat Satan er beter in naar voren komt dan God.

Hannibal Lecter (Hannibal - Thomas Harris (auteur)
Hannibal Lecter komt voor in een viertal boeken. Hoewel hij in de eerste twee boeken de schurk is die tegengewerkt wordt door de hoofdrolspelers, is hij in het derde en vierde boek zelf de hoofdrolspeler. Deze twist zorgt ervoor dat we ons opeens veel meer in hem moeten inleven.
 


Simone Simonini (De Begraafplaats van Praag – Umberto Eco)
De Italiaanse schrijver Umberto Eco heeft Simone Simonini, de antisemitische hoofdrolspeler in De Begraafplaats van Praag, tot het meest cynische en onaangename literaire personage ooit gemaakt. Tenminste, dat was zijn bedoeling. Toch moeten we het meer dan 400 pagina’s met hem volhouden.

Jordan Belfort (The Wolf of Wall Street – Martin Scorsese)
Wanneer Jordan Belfort begint aan zijn baan als effectenhandelaar op Wall Street, wordt hij steeds dieper in deze immorele wereld meegezogen door zijn baas Mark Hanna.
 


Dorian Gray (Het Portret van Dorian Gray – Oscar Wilde)
In dit veelvuldig verfilmde boek speelt Dorian Gray de hoofdrol. Dorian is een knappe, charmante jongeman, die op een dag een prachtig portret cadeau krijgt. Telkens als Dorian iets kwaadaardigs doet, heeft dit geen invloed op zijn eigen uiterlijk, maar wordt alleen zijn portret lelijker. Omdat hij ermee kan wegkomen, wordt Dorian steeds kwaadaardiger.

Susan Vernon (Lady Susan / Love and Friendship – Jane Austen / Whit Stillman)
In de briefroman Lady Susan, recentelijk verfilmd als Love and Friendship, speelt Susan Vernon de hoofdrol. Ze heeft geen enkele scrupules en manipuleert iedereen om haar zin te krijgen. Toch blijft zij het hele verhaal door fascineren.  
 


Humbert Humbert (Lolita – Vladimir Nabokov)
In dit controversiële maar inmiddels klassieke literaire werk maken we kennis met Humbert Humbert, een op het eerste gezicht goed ontwikkelde literatuurwetenschapper. Dan komen we erachter dat hij een pedofiel is die alles op alles zet om een (onder andere seksuele) relatie met een meisje van 12, Lolita, te krijgen.

Klik hier voor het hele interview met Bettina Stangneth.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.