Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
05-07-2017

Laat je niet leiden door je fantasieën!

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Fantasieën zijn een uitdrukking van wat we echt willen, en voelen erg persoonlijk en intiem. Maar we hebben vaak niet door hoe sterk ze zijn gevormd door onze omgeving, onze opvoeding en de media. Marjan Slob roept ons op om de controle over onze fantasieën terug te winnen. 

Vrouwen (en mannen) snappen volgens mij heus wel dat een reclame van een mooie mevrouw in een gouden bikini een fantasie is. Maar volgt daaruit dat zij dit ideaalbeeld dus niet op hun eigen leven betrekken als het hun niet aanstaat? Dat ‘dus’ is heel raar hier. Dat je snapt dat iets een fantasie is, wil niet zeggen dat die fantasie je koud laat. Als een fantasie prominent aanwezig is in de cultuur, wordt het een feit in je leven. Je zult je je ertoe moeten verhouden.


Maar hoe moeten we ons dan verhouden tot onze fantasieën die we hebben meegekregen vanuit onze opvoeding en vanuit de media? Wat volgens Marjan Slob in ieder geval niet werkt is ze resoluut naar de prullenbak te verwijzen:  

En wat als blijkt dat je je belangen niet dient met de fantasieën die je bezoeken? Radicaal afstand doen van dergelijke beelden is geen optie. Dat zou neerkomen op zelfverminking, zó organisch zijn die fantasieën in je vlees opgenomen. Ze zijn je culturele DNA. Vandaar overigens dat de oproep om vrouwbeelden die je niet aanstaan ‘gewoon te negeren’ zo onnozel is. Hoe negeer je dat wat allang in je zit?


Benieuwd hoe we dan wél met onze fantasieën moeten omgaan? Lees hier het hele artikel.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.