Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
05-07-2017

Alledaagse waanzin #2: Angst

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
In moderne ogen is angst al snel een ziekte of stoornis, een pathologisch of disfunctioneel verschijnsel. Maar volgens de Berlijnse denker Wilhelm Schmid kan angst goede redenen hebben en ‘betekenis’ verlenen.
 

Ernaar streven hem voorgoed de baas te worden is tevergeefs: dat is de tragische opvatting van de angst, die strijdig is met de functionele opvatting. Angst is het diepe inzicht in structuur en samenstelling van werkelijkheid en wereld; hij maakt zichtbaar wat leven is en wat wezenlijk is – daarom kunnen we niet zonder hem. 

 

Soms kan er sprake zijn van een teveel aan angst. Om dit dragelijk te maken wordt er snel gegrepen naar geneesmiddelen. Dit is volgens Schmid vanwege ‘bijwerkingen’ geen duurzame oplossing. Volgens deze filosoof moeten we in gesprek gaan over onze angsten.
 

Het gesprek geeft de angst de ruimte, waarin hij serieus wordt genomen, kan worden uitgesproken en zichzelf uitspreekt. In het gesprek kunnen de persoonlijke redenen voor de angst aan bod komen, hun mogelijke betekenis voor het eigen leven en het leven in het algemeen. Met iedere formulering neemt de angst in het gesprek meer gestalte aan, wordt hij grijpbaar, en de aanwezigheid van anderen geeft de angstige zelf houvast.

 
Meer weten over hoe angst kan bijdragen aan een betekenisvol leven? Lees hier het hele artikel. Of ga in gesprek op het Waanzin Festival.
 
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.