Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
29-06-2017

​Zijn we echt zo ziek?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Neem een willekeurige groep van honderd Nederlanders; 42 voldoen aan de officiële criteria voor een psychische stoornis. Is onze samenleving dan zo ziek? Natuurlijk niet, stelt filosoof-psychiater Damiaan Denys.
 

Niet het aantal verwarde mannen is toegenomen – die zijn van alle tijden –, maar de manier waarop we ermee omgaan is enorm veranderd.  Alles moet efficiënt zijn. Snel en makkelijk oplosbaar. Wat daarbuiten valt is niet acceptabel en proberen we onder controle te houden.

 
Waarom we dit doen? Voor Denys is het heel duidelijk.
 

We willen de wereld en onszelf voortdurend begrijpen. En we denken dat begrijpen een neutrale wetenschappelijke daad is, maar wat we niet doorhebben is dat we daarmee een norm stellen. We begrijpen dat iemand een gek dansje doet tijdens carnaval, maar niet tijdens een wetenschappelijke presentatie. Begrijpen is niet passief, maar actief: met het begrijpen voegen we actief betekenis toe aan een van zichzelf betekenisloze werkelijkheid.

 
Meer weten waarom abnormaliteit de stront is van onze begrijpelijkheid? Lees hier het hele artikel.

Damiaan Denys opent het Waanzin Festival met een theatrale voordracht over abnormaliteit in ons alledaagse leven. Nog geen kaartjes? Bestel ze hier

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.