Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2017

Nietzsche leert ons de kunst van de ernstige vrolijkheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

‘Als alles is verloren, blijkt opeens van alles mogelijk.’ Leon Heuts omarmt de lichtheid van het bestaan.

Toen een goede vriend van me onlangs vertelde dat hij ging trouwen, hadden we een discussie over of de huwelijksbelofte nou een vorm van Carpe diem of Amor fati is. Uiteraard nadat we hadden geproost en ik hem had gefeliciteerd – zó wereldvreemd zijn filosofen nu ook weer niet. Mijn vriend was overigens voor Carpe diem, en ik voor Amor fati

Carpe diem is niet echt van toepassing op het huwelijk, stelde ik (nooit getrouwd). Het motto ‘Pluk de dag’ is immers te lichtzinnig voor zoiets zwaarwichtigs als een belofte van eeuwige trouw. Amor fati (‘Heb uw lot lief’) is dan eerder geschikt. Je weet immers van tevoren niet wat het lot je brengt. Hoewel mensen, verhoudingen en omstandigheden beslist gaan veranderen, beloof je van een ander te houden tot de dood jullie beiden scheidt. Zelfs bij ziekte, of als die ander opeens van voetbal blijkt te houden. Ga er maar aan staan. Dat vereist een echte omarming van het lot, wat het ook brengen mag. 

Misschien dat ik die vriend met zijn neus op de ernst van de zaak wilde drukken. Een huwelijk is immers geen kattenpis. Mijn vriend zag dat anders. Waaruit juist blijkt dat het huwelijk hem menens was. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.