Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2017

Deze filosoof leefde jaren als beest en leerde iets wezenlijks over de mens

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Waarom leefde Oxford-ethicus, advocaat en dierenchirurg Charles Foster als dier? Hij leerde iets wezenlijks over goed leven als mens.

Charles Foster leefde met zijn zoon in de Black Mountains van Wales, als das – hij woonde in een zelfgegraven dassenhol en at het dassenmenu: wormen. Hij oriënteerde zich kruipend in het dichtbegroeide bos steeds minder met zijn zicht, en verliet zich op zijn reukvermogen. De Engelsman was ook een otter in de rivieren in Exmoor, liet zich als edelhert opjagen door een hond en zweefde door de lucht als een gierzwaluw. Als stadsvos in Londen at hij het stadsvossenmenu: curry en pizzapunten, in vuilnisbakken achtergelaten. 

Wat bezielde Foster? Waarom verliet de Oxford-ethicus, succesvolle advocaat en dierenchirurg de geciviliseerde wereld? Door zich te verplaatsen in het niet-menselijke dier hoopte hij... meer mens te worden. 

We bevinden ons in het Amsterdamse Bos; omdat het aardig heeft gestormd, liggen er veel takken op de grond. Foster is in Nederland en België vanwege de verschijning van zijn nieuwste boek in het Nederlands: Leven als een beest. Hij is gekleed als een Engelse buitenman, met jasje en stevige buitenschoenen. Vlak onder ons krioelen de wormen waar hij zo eloquent over schrijft. De totale verlamming van de worm als je in hem bijt, de smaak van slijm en aarde. Wormen hebben, noteert Foster, iets wat wijnkenners een uitgesproken terroir noemen. Ze smaken naar de plaats waar ze in de grond zitten. Wormen uit de Chablis hebben een minerale afdronk; die uit Picardië zijn muf en smaken naar verrotting en verhakseld hout.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.