Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2017

Het neoliberalisme zwaait de scepter

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jolanda Breur

Vijftien denkers winden er geen doekjes om: als de westerse wereld niet wil vervallen in barbarij, zal ze het roer moeten omgooien. Voor het neoliberalisme is geen plaats meer.

De verkiezingszege van Donald Trump en de Brexit hebben intellectuelen van diverse pluimage de pen doen oppakken. Is het neoliberalisme op zijn retour en valt de wereld zoals wij die kennen uit elkaar? Vijftien van hen uiten hun zorgen hierover in een boek met als titel De grote regressie. Of die teruggang een voldongen feit is, valt moeilijk aan te tonen. Maar deze denkers wagen een poging met analyses waarin zowel het neoliberalisme, het populisme als progressief links er flink van langs krijgt. Want het internationale politieke klimaat is volgens de auteurs verre van behaaglijk.

Dat komt volgens publicist en schrijver Pankaj Mishra door de duistere erfenis van de Verlichting. Uit die achttiende-eeuwse periode stamt het idee dat de mens met zijn verstand geluk nastreeft en pijn vermijdt. Hij begrijpt zijn eigen en het collectieve belang, waarnaar hij kan handelen met een vrije wil. De Homo economicus was geboren en werd omarmd door alle ideologische gezindten. Religie en traditie boetten aan belang in.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.