Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2017

Dit kunstwerk laat zien waarom het zo moeilijk is onszelf te begrijpen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

'Ons geheugen is geen net chronologisch boekje waarin we kunnen bladeren.’ De jonge Canadese kunstenaar Hana Kujawa zoekt uit waarom het zo moeilijk is om onszelf te begrijpen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Beeld: Hana Kujawa


Uitwisseling naar Parijs: De halve koffer is medicatie.’ Dit is een van de autobiografische zinnen in het werk The Hair of an Adult Woman Grows 13cm Per Annum van de pas afgestudeerde Canadese kunstenaar Hana Kujawa. Ze vertelt in dit werk hoe het is om een jonge kunstenaar te zijn die lijdt aan epilepsie, en hoe ze als jong persoon zichzelf probeert te begrijpen. 

‘Als je de kamer in loopt, is het eerste wat je van dit kunstwerk ziet een muur vol warrig haar’, zegt Cissie Fu, die als kunstenaar en filosoof onder andere op Harvard en Oxford heeft gewerkt. ‘Maar in plaats van naar het haar te kijken, kreeg ik meteen de neiging om er dichter naartoe te gaan en de tekst naast het haar te lezen. Dat is typisch voor de mens: we zijn geneigd om als eerste op de dingen te letten die we kennen en begrijpen’. Het kunstwerk van Kujawa moet je volgens Fu net zo benaderen als iemand die je net leert kennen. ‘Je moet echt rondlopen en eerst van dichtbij en dan weer van veraf kijken om het verhaal dat Kujawa probeert te vertellen vanuit de verschillende onderdelen te zien en te begrijpen.’ 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.