Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
28-06-2017

Hoe zijn wij echt?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Tonen wie je werkelijk bent behoort tot het hart van de filosofie van Jean-Jacques Rousseau. Een filosofie die een radicale eerlijkheid en echtheid nastreeft. Dit is terug te zien in de opening van zijn boek Bekentenissen.   
 

Ik ga iets ondernemen, wat nooit eerder is gedaan en dat, als het eenmaal is uitgevoerd, niet zal worden nagevolgd. Ik wil aan mijn medemensen een mens laten zien zoals hij werkelijk is en die mens, dat ben ik zelf.


Filosoof Maarten Doorman noemt ‘het exhibitionisme zonder enige ironie of retorische reserve. Hier staat Rousseau, en we zullen het weten. Hij kan niet anders.’ Of is het een pose? In zijn verlangen naar echtheid belandt Rousseau in de paradox van de authenticiteit.
 

Wie echt wil zijn is het per definitie niet, want met het bewustzijn van dat verlangen is de onechtheid er ook. Waar oprechtheid, eerlijkheid of authenticiteit verlangd wordt, zijn van nu af aan altijd tegelijk onoprechtheid, oneerlijkheid en inauthenticiteit in het spel. Zo weet je bijvoorbeeld nooit zeker of de oprechtheid waarmee Rousseau zijn exhibitionisme bij de waterput bekende uit nederigheid en boetvaardigheid voortkomt of uit koketterie en behaagzucht.

 
Meer weten over hoe Rousseau echtheid nastreefde? Lees hier het hele artikel. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.