Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2017

Wat we in de natuur zoeken (extase)

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jules Evans

We vroegen aan onze lezers waar ze de dag plukken. ‘In de natuur’, antwoordde u massaal. Jules Evans over ons verlangen om de band met de natuur te herstellen.

In 2012 ging Mac Macartney ondergronds in de bergen van Californië. Als onderdeel van een indiaanse initiatierite verbleef hij in een pikdonkere kiva, een kleine ondergrondse ruimte waar inheemse bewoners zich oefenden in zintuiglijke deprivatie om tot extase te komen. Mac zat daar tien dagen, samen met twee andere ingewijden, met nauwelijks water of voedsel. ‘We zaten bij elkaar in stilte en zeiden weinig meer dan af en toe: “Alles goed?”’ Op de laatste dag mochten ze naar buiten en werden ze naar een offerritueel gebracht waarbij ze een gans aten. Mac was vegetariër, maar besloot toch mee te doen. Daarna keerden de mannen terug naar het donker.

Tekst loopt door onder afbeelding:

Illustratie: Maryn F. Overweel

Na een paar uur kreeg Mac het gevoel dat de haartjes in zijn nek rechtovereind stonden. Hij besefte dat er iets stond te gebeuren. Opeens zag hij het lichaam van de gans in het donker. Het beeld was ‘zo helder als een foto’. Hij zag hoe een grijze vorm zich losmaakte van het lichaam en wegvloog. Neurowetenschappers zouden zeggen dat het een hallucinatie was – zintuiglijke deprivatie is een van ’s werelds oudste en meest betrouwbare wegen naar veranderd bewustzijn. Maar Mac schrijft:

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.