Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2017

Levenslust in de nachtclub

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jannah Loontjens
Essayist

Overdag studeerde ze filosofie, en ‘s nachts danste ze in de RoXY of de Supperclub. In de jaren negentig vierde Jannah Loontjens veelvuldig het einde van de twintigste eeuw. Wat ze daar ontdekte: niet de zin van het leven, maar de zin in het leven.

Ongeveer de helft van de eerstejaars filosofiestudenten met wie ik in de collegebanken zat, bleek op zoek te zijn naar de zin van het leven. De zin van het leven... Ja, wie zou die niet willen doorgronden? Maar de zin van het leven is de zin in het leven, bracht ik er half provocerend tegen in. Het merendeel van deze zoekende zielen haakte na het eerste jaar af; de studie bracht geen antwoord op die ene vraag. Filosofie bracht überhaupt weinig antwoorden. De studie bleek meer een oefening in het uitpluizen van vragen, vaak door de vragen op te delen in nog méér vragen. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.